Tu dowiesz się więcej

Czekolada jako królowa życia i jej wpływ na nasze zdrowie!

Czekolada jako królowa życia i jej wpływ na nasze zdrowie!

Historia czekolady.

Czekolada

Czekolada została uznana za królową życia i liczy ponad 4000 lat. Sięga czasów starożytnej Mezoameryki. To wyjątkowy napój używany w najstarszej cywilizacji Ameryki Łacińskiej.

Majowie do wytwarzania tego naparu używają prażonych i ucieranych ziaren kakaowych zmieszanych z papryczką chili, wodą i skrobią kukurydzianą.

Czekolada należy do ulubionych słodyczy większości z nas, a jej jedzenie może przynieść dużo korzyści.

Czekolada dostarcza organizmowi węglowodany, wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i podczas pracy umysłowej. Jest bogata w wapń oraz witaminy A, D, E , B.

Kakao jako jeden ze składników uznaje się za bogate źródło magnezu.

Jednak najbardziej pożądanym składnikiem jest są flawonoidy występujące w ziarnach kakaowca. Naukowcy udowodnili, że te substancje naturalnie chroniące roślinny, mają podobny wpływ na ludzi – zatrzymują rozwój komórek nowotworowych, chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym, usprawniają przepływ krwi do mózgu, poprawiając jego funkcjonowanie, mają właściwości przeciwutleniające i zmniejszają apetyt. Najnowsze badania potwierdzają wpływ flawonoidów na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca.

Oto kilka faktów, których nie wiesz o czeladzie

Jedzenie czekolady obniża ciśnienie krwi

Gorzka czekolada chroni serce przed stanami zapalnymi

Spożywanie ciemnej czekolady obniża ryzyko udaru mózgu

Korzyści płynące ze spożywania czekolady.

Gorąca czekolada

Badania naukowe wykazały, że czekolada ma wiele zalet.

Do najciekawszych korzyści zdrowotnych należą:

  • lepsza ochrona skóry przed promieniowanie
  • przeciwdziałanie komórkom nowotworowym – naukowcy z UG wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie powoduje zatrzymanie procesu podziału komórek rakowych.
  • wspomaganie krążenia – kakao podwyższa poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne.
  • praca mózgu – spożycie kakao zawartego w czekoladzie zwiększa przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny.
  • redukcja zmęczenia – badania wykazały, że osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.
  • zmniejszenie poziomu cholesterolu – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa poziom HDL.

Wady spożywania czekolady- dlaczego?

Są bogata w tłuszcze

Ubogie w składniki odżywcze